09 mai

DOOM 2: Gestapo – ghicit

! Gestapó se ortografiază cu iniţială majusculă, substantiv propriu neutru venit din germană, de unde păstrează pronunţia – gesta pron. ghesta; se desparte Ge-sta-po şi se articulează Gestapoul

* gestual (ges-tu-al) este adjectiv masculin cu pluralul gestuali şi femininul gestuală-gestuale („care se exprimă prin gesturi, referitor la gesturi”)

! gheabă (ciupercă) apare ca substantiv feminin cu genitiv-dativul ghebei şi pluralul ghebe. Termenul apare şi în compuse precum !gheabă-de-brad (substantiv feminin cu genitiv-dativul ghebei-de-brad şi pluralul ghebe-de-brad) şi !gheabă-de-pădure (substantiv feminin cu genitiv-dativul ghebei-de-pădure şi pluralul ghebe-de pădure).

! a se gheboşa trece în categoria reflexivelor, având indicativul prezent el se gheboşează, conjunctivul el să se gheboşeze şi gerunziul gheboşându-se

! ghicit este substantiv neutru; forma de plural nu mai este specificată

20 iul.

a se îndoi

Verbul a se îndoi porneşte, ca semnificaţie, de la ideea de „dublu”, privită însă din puncte de vedere diverse. Se poate referi la plierea unui întreg în două sau mai multe părţi, realizându-se strângerea unei stofe, hârtii sau a unui material, punând marginile una peste alta şi, eventual, repetând operaţiunea, moment în care devine sinonim cu a împături. Acţiunea presupune în acesta caz o oarecare conservare a materiei, pentru că se realizează re-dispunerea şi rearanjarea acesteia, nu modificarea ei ca masă. Lucru ce nu se poate spune despre a îndoi atunci când se referă la lichide, devenind sinonim cu a dilua, a boteza, a subţia deoarece cantitatea creşte, e adevărat, dar îşi pierde proprietăţile; termenul poate fi folosit şi pentru a sugera, deci, dublarea, mărirea, înmulţirea.

Continuare »

© 2022 blog.ro-en.ro