17 mart.

DOOM 2: demiurg – demofobie

! demiurg este un substantiv masculin care păstrează modul de despărţire în silabe din norma veche – de-mi-urg, şi primeşte formă de plural – demiurgi

* a demixta apare ca verb cu indicativul prezent el demixtează; înseamnă „a despărţi în şcoli sau clase diferite fetele de băieţi”

* democrat-creştin este un termen compus, folosit cu valoare substantivală sau adjectivală, cu pluralul democrat-creştini şi femininul democrat-creştină / democrat-creştine

* democratúră e menţionat ca termen livresc, substantiv feminin cu genitiv-dativul democraturii şi pluralul democraturi; termenul este o „denumire ironică a unei politici care combină avantajele democraţiei cu dezavantajele dictaturii”

* demofobie („teamă patologică de aglomeraţiile de oameni”) e un substantiv feminin care se foloseşte rar. Articolul din DOOM-ul meu pare a fi greşit, pentru că indică genitiv-dativul demofobii şi articularea demofobiei… În mod evident, genitiv-dativul este demofobiei, dar nu înţeleg dacă forma de plural este acceptată. Pot exista mai multe?

© 2021 blog.ro-en.ro