05 dec.

Populism – termenul anului 2017 anunţat de Cambridge Dictionary

Alegerea unui câștigător a impus nu numai căutarea celor mai căutate cuvinte, ci și vârfuri – ocazii în care un cuvânt este deodată căutat de multe mai multe ori decât de obicei în jurul unei anumite date.

În timp ce Donald Trump, un candidat polarizant, a fost investit în cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, pe 22 ianuarie 2017, căutările privind cuvântul „inauguration” („inaugurare”) în dicționarul online Cambridge au înregistrat un vârf. La fel s-a întâmplat și cu interpelările cuvântului „populism”, pentru că, în aceeași zi, Papa Francisc a avertizat împotriva unui val de populism în creștere într-un interviu pe larg publicat de ziarul El Pais. La jumătatea lunii martie, după un alt interviu cu Suveranul Pontif – de data aceasta pentru publicația germană Die Zeit – căutările pentru termenul termen “populism” au crescut din nou.

Wendalyn Nichols, manager editorial al Cambridge University Press, spune:

Vârfurile dezvăluie ceea ce e în mintea utilizatorilor și, ca urmare a unui an plin de evenimente, o mulțime de vârfuri pot fi direct conectate cu termeni din politica americană („nepotism”, „recuse”, „bigotry”, „megalomania”) și britanică („shambles”, „untenable”, „extradite”). Mult așteptatul Taylor Review privind practicile de lucru în Regatul Unit a făcut termenul „gig economy” să atingă un vârf în iulie și, firește, spectaculara eclipsă de soare este reflectată în maximul atins de cuvântul „eclipse” pe 21 august.

Ceea ce separă „populism” de toate aceste cuvinte este acela că reprezintă un fenomen atât la nivel local, cât și la nivel global, deoarece țările și liderii lor din întreaga lume se luptă cu probleme legate de imigrație și comerț, de naționalismul resurgent și de nemulțumirea economică.

Populismul este descris de dicționarul Cambridge drept: „idei și activități politice care sunt destinate să obțină sprijinul oamenilor obișnuiți, dându-le ceea ce vor”. Acesta include eticheta de utilizare „în principal dezaprobator”.

Dovezile din Cambridge English Corpus – o bază de date a limbii engleze de 1,5 miliarde de cuvinte – arată că oamenii tind să folosească termenul de „populism” atunci când cred că este un joc politic în loc de unul autentic.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro