24 dec.

„Voice” declarat cuvântul anului 2019 în Australia

„Voice” este definit drept canal neoficial pentru conținutul populației indigene în realizarea legilor și a politicilor care afectează aborigenii și populația din strâmtoarea insulei Torres. Termenul a fost ales de Centrul Național al dicționarul australian cuvântul anului 2019 în Australia. În fiecare an Centrul, cu sediul la Universitatea Națională Australiană, alege câte un cuvânt sau o expresie care a ocupat un loc proeminent în discuțiile la nivel național în ultimele 12 luni.

Directorul Dr. Amanda Laugesen spune că idea unei voci a populației indigene în parlament a intrat în atenția națiunii ca urmare a Declarației din Inimă Uluru care solicita o „voce a primelor națiuni” să fie păstrată cu evlavie în Constituția Australiei.

Dr Laugesen a spus:

Am asistat la creșterea considerabilă a utilizării termenului voice în 2019, care a reprezentat o chestiune centrală a dezbaterii noastre publice. Tema a fost reaprinsă de ministrul pentru australienii indigeni, Ken Wyatt, care a propus o voce legiuitoare în guvern, încingând discuțiile despre ce formă ar trebui să ia o voce și ce înseamnă. Profesorul Marcia Langton a observat absența definiției în dezbaterea despre voce și a solicitat să fie folosit un limbaj mult mai precis.

„Voice” a fost ales dintr-o listă scurtă de termeni proeminenți care reflectă un număr de evenimente care au avut impact în 2019. Iată lista scurtă completă:

  • climate emergency – amenințare în viitorul apropiat din pricina schimbărilor climatice și a încălzirii globale
  • fish kill – moartea subită a unui număr mare de pești survenită o singură dată
  • influencer – persoană care își folosește profilul în social media ca să promoveze produse și servicii
  • quiet Australians – acei australieni priviți ca având opinii moderate, dar care e puțin probabil să și le exprime public

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro