15 ian.

Scrabble la 70 de ani – Jocul care nu îmbătrâneşte niciodată

Jocul e fabricat în cel puțin 150 milioane de seturi în mai mult de 120 țări, iar mai bine de jumătate de britanici au jocuri de scrabble în casă. E bine spus că scrabble arată destul de bine la 70 de ani. Nu doar că nu a îmbătrânit de-a lungul timpului, dar abia dacă s-a schimbat vreun pic, regulile sale rămânând aproape identice din 1948, doar tablele de joc devenind mai elegante.

În anii 1930, Alfred Mosher Butts, arhitect cu jumătate de normă din New York, care se străduia să facă față Marii Recesiuni economice, s-a decis să combine cuvintele încrucișate și anagramele într-un singur joc. A determinat frecvența literelor analizând sute de copii ale ziarelor The New York Times, The New York Herald Tribune și The Saturday Evening Post.

După două încercări eșuate, cu ajutorul antreprenorului James Brunot, jucător avid, proiectul a fost redenumit Scrabble și a fost trimis producției de masă. Jocul a fost ales de gigantul Macy’s, iar în scurt timp cutiile s-au vândut chiar și de companiile care inițial îl respinseseră. Butts a trăit toată viața din drepturile de autor.

Scrabble a fost, se pare, produsul perfect și și-a petrecut deceniile următoare depășindu-și competitorii cu modificări mici, dacă nu deloc. Odată cu creșterea globală a jocului, a avut loc și sporirea potențialului competițiilor internaționale. În 1991 a avut loc primul Campionat Mondial de Scrabble, deși evenimentul de la Londra era cât pe ce să fie anulat după ce toți participanții au presupus că ceilalți competitori vor aduce literele.

Campionul Mondial de Scrabble din 2016, Brett Smitheram, e mare maestru de scrabble de mai mult de 20 de ani și știe mai bine decât oricine cât de intens poate fi jocul:

Aș clasifica acest joc ca un “sport al minții”. Desigur, aceasta încetează să mai fie un joc – îl jucăm la un nivel mult mai înalt – și multe aspecte ale sportului trec în altă sferă. Când am câștigat Campionatul Mondial, am fost la forma mea fizică maximă, iar abilitatea fizică are rol direct în capacitatea ta de a te concentra.

Măiestria jocului de scrabble constă în memorie, temperament și abilități analitice, însă calitățile jocului nu au fost mereu recunoscute universal.

Comunitatea scrabble păzește jocul cu un entuziasm plin de zel. Noile adaosuri la lexicon pot provoca controverse majore (recent, „twerk” a fost principalul termn care i-au făcut pe mulți să ridice din sprâncene). Scrabble a fost jucat sub apă, în timpul parașutării, și, în încercarea de a doborî un record mondial, timp de mai mult de 153 de ore la rând.

Inițial, instrument de învățare a limbii engleze, scrabble a explodat în toate părțile Africii. Continentul se mândrește cu cea mai numeroasă echipă din lume în Nigeria, iar Senegal are cea mai înnebunită națiune după scrabble. Când Senegalul a găzduit Campionatele Francofone Mondiale de Scrabble în 2008, echipa lor națională și-a făcut apariția în costumația special concepută pentru acest sport, acompaniați de un „cântec scrabble” comandat de guvern pentru a celebra evenimentul.

Deși engleza rămâne lingua franca a competiției internaționale, alte limbi încep să câștige teren. Legendarul jucător de scrabble și campionul din 2018 Nigel Richards a trecut recent și jocul de scrabble francez, învățând întregul dicționar în șase săptămâni. Se zice că spaniola va fi următoarea.

Există un aspect destul de important pe care scrabble l-a îmbrățișat din epoca modernă: abilitatea de a juca online. Scrabble poate să călătorească acum într-un buzunar de la spate, să-și schimbe literele după bunul plac și să provoace jucători de pe cinci continente.

Așadar, la vârsta de 70 de ani, acest joc de cuvinte se descurcă foarte bine!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro