01 oct.

DOOM 2: machist – madam

* machist apare ca adjectiv sau substantiv masculin, termen folosit cu referire la machism (hispanism), în care ch se pronunță č; lexemul are formă de plural – machiști, dar și forme pentru feminin – machistă-machiste. Toată familia lexicală se formează de la *macho – substantiv masculin articulat machoul, care are pluralul macho.

* macrocosmic este nou, adjectiv masculin cu pluralul macrocosmici și femininul macrocosmică-macrocosmice. Termenul este derivat al substantivului neutru !macrocosmos, care îl înlocuiește în noul DOOM pe mai vechiul macrocosm.

* macrosistem se referă la un „sistem social al unei forme de organizare instituționalizate” și este substantiv neutru cu pluralul macrosisteme. Cu același prefixoid se formează adjectivul *macrosocial (ma-cro-so-ci-al), masculin cu pluralul macrosociali și femininul macrosocială-macrosociale („referitor la macrostructura socială”).

! maculatură este substantiv feminin cu forma de genitiv-dativ maculaturii (plural nu mai are)

! madám se folosește în registrul familiar, urmat de numele de familie sau de prenume; este substantiv feminin cu genitiv-dativul lui madam

© 2024 blog.ro-en.ro