25 aug.

a explicita

Verbul a explicita face parte din fondul nou al limbii, ajungând în româneşte din franţuzescul expliciter. Dicţionarele precizează doar că termenul se referă la „a da un caracter explicit, a face explicit”, stabilind sinonimie cu a clarifica.

Mai multe lămuriri aduc dicţionarele despre explicit, care poate avea atât valoare adverbială, cât şi adjectivală. Acesta se foloseşte pentru vorbe, idei, gânduri, promisiuni (formale) etc. şi înseamnă „care este exprimat limpede şi nu lasă niciun dubiu”, fiind echivalent cu desluşit, lămurit, clar şi antonim al lui implicit. De asemenea, se poate utiliza pentru persoane – „care se exprimă clar şi fără echivocuri”, dar şi în sfera matematică, despre funcţii – „care este egal cu o anumită expresie ce conţine numai variabilele independente”.

Continuare »

18 apr.

a decanta

A decanta este un verb care are un sens de bază destul de tehnic, concret şi asociat aproape definitiv domeniului chimiei. Se referă la operaţiunea de curăţare a unui lichid tulbure, în care se află corpuri solide în suspensie, prin scurgerea lichidului limpezit, după sedimentarea particulelor pe fundul vasului. Scopul este, deci, separarea de impurităţi a substanţei lichide, înlăturarea murdăriei, îndepărtarea corpurilor străine, printr-un proces simplu şi non-invaziv, care se desfăşoară în mod natural.

Continuare »

© 2024 blog.ro-en.ro