17 dec.

Pronumele „they” – cuvântul anului 2019 pentru Merriam-Webster Dictionary

Dicționarul american a dat publicității faptul că interogările ultimului semestru au crescut cu 313% în 2018, așa că în luna septembrie încă o definiție a pronumelui „they”, neutru ca gen și folosit la singular pentru oameni, a fost adăugată pe lângă cele trei deja existente. Merriam-Webster a declarat că termenul învingător al anului a fost determinat de statistici.

Momentele cheie citate de publicistul dicționarului au fost interogările ce au atins un vârf la săptămâna modei de la Paris din luna ianuarie la care a defilat modelul de sex neutru Oslo Grace, declarația din luna aprilie a Pramila Jayapal, membră în Congresul SUA, despre copilul său care nu se conformează unui gen și paradele Pride din luna iunie.

În septembrie, compozitorul și interpretul britanic Sam Smith, care recent și-a declarat neutralitatea de gen, a cerut să se facă referire la persoana sa cu apelativul „they/them”.

Emily Brewster, editor senior la Merriam-Webster, a declarat:

Pronumele sunt unele dintre cele mai folosite cuvinte ale limbii și la fel ca alți termeni comuni (să ne gândim la verbele „go”, „do” și „have”) tind să fie cele mai ignorate de utilizatorii dicționarelor. Însă de mai bine de un an, întrucât oamenii s-au întâlnit din ce în ce mai frecvent cu utilizarea neutralității de gen, am asistat la interogări ale pronumelui „they” care au crescut dramatic.

Brewster a spus că vârfurile căutărilor termenului au fost atât de semnificative și susținute că au ieșit clar în evidență față de alți termeni.

Merriam-Webster a adăugat oficial pronumele neutru în dicționar în septembrie, deși în evidențele sale „they” figura ca pronume neutru din 1950.

Oxford English Dictionary îi trasează existența din 1375, în poemul medieval romantic „William and the Werewolf”, dar e posibil să fi fost folosit în limbă mult mai înainte de acest an. Există și alte exemple de pronume folosite la singular și plural, de exemplu, „royal we” și „you”.

„You” e acum folosit interșanjabil cu referire la un individ sau mai multe persoane, însă inițial a fost doar pronume la plural care a evoluat la utilizare la singular. „You” la singular s-a dezvoltat în secolul al XVII-lea, iar schimbarea nu a fost îmbrățișată cu ușurință în același mod în care multe persoane pretind că se străduiesc să folosească „they” la singular.

Alți termeni intens interogați în 2019 au fost „quid pro quo,” „impeach,” „crawdad” și „egregious”.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro