24 apr.

Oxford English Dictionary defineşte diversitatea sexuală

„Trans*” este unul dintre noii termeni legați de sexualitate și categoria genului pe care OED a anunțat că i-a adăugat în luna aprilie 2018, alături de termeni precum „ambisexual”, „asexual”, „bi-gender” și „heterosocial”, o colecție care reflectă „înțelegerea noastră complexă în dezvoltare a acestor două aspecte distincte ale experienței umane,” după cum spune Jonathan Dent, lexicograf la OED.

Când este pronunțat cu voce tare, termenul „trans*” este rostit de unele persoane ca „trans asterisk”, iar altele îl pronunță „trans star”.

Dar iată și definiția din OED:

trans*: folosit inițial pentru a include explicit și termenul transsexual, și pe cel de transgender, sau (acum uzual) de a indica incluziunea identităților de gen cum ar fi gender-fluid, agender, etc., alături de „transsexual” și „transgender”.

Asteriscul de la sfârșitul cuvântului este cunoscut ca ţinând locul pentru orice în căutări. De exemplu, dacă tastați „trans*” în câmpul de căutare al OED, rezultatele includ toți termenii care încep cu aceste 5 litere, indiferent ce urmează după ele: „transaction”, „transfix”, „transient” și încă alte câteva sute.

Conform cercetărilor lui Dent, membrii comunității LGBTQ au început să folosească „trans*” ca un termen umbrelă în anii 1990, drept modalitate de „a acoperi o gamă largă de identități” care nu se conformează „noțiunilor tradiționale” despre gen. La acea vreme, o parte din termenii comuni începeau în acest fel („transgender”, „transsexual”). Alții, precum „crossdresser”, nu. Însă cuvântul „trans*” le îmbrățișează pe toate.

Susan Stryker, profesor asociat de studii despre gen și femei la Universitatea Arizona, glumește că atunci când rostim cu voce tare „trans*”, ar trebui să pronunțăm „trans whatever”. Mai serios, ea spune că termenul furnizează „un mod de a arăta către o clasă de fenomene cumva relaționate fără să fie nevoie să articuleze exact ce este” sau să intre „în distincții de finețe”.

De-a lungul anilor, pe măsură ce etichetele s-au înmulțit și discuțiile despre gen au evoluat, asteriscul a căpătat un sens mai profund. Oamenii se referă la ideea că există numai două genuri fixe – bărbat și femeie – ca binaritatea de gen. Multe persoane „transgender” se văd ca făcând parte din această binaritate, doar că sunt repartizați în categoria greșită, pe baza anatomiei lor de la naștere. Însă multe persoane se descriu ca fiind non-binare și simt că nu li se potrivește nicio categorie și nu au niciun gen („agender”) sau pot simți că li se aplică ambele („bi-gender”), ori că genul li se poate schimba în timp („gender fluid”). Asteriscul funcționează ca un mod de a fi inclusiv pentru aceste identități.

Sam Killermann, care ține conferințe pe aceste teme, spune că „trans*” servește de asemenea ca termen care se referă la orice persoană care nu este „cisgender”. (Această etichetă descrie vasta majoritate de oameni care simt că genul care li s-a desemnat la naștere li se potrivește foarte bine.) Are o conotație mai puternică decât să spunem simplu „non-cisgender” — în același fel în care simțim mai puternic expresia “persoane de culoare” în loc de ne-albi.

Nu toată lumea este fan al termenului; unii simt că această vedere largă forțează termenul „trans*” privind minoritățile sexuale și de gen care nu vor să se afle sub această umbrelă, ori care trăiesc în culturi în care genul e considerat în feluri diferite – similar cu cei care resping eticheta hispanic pentru că sunt americani de etnie peruană. Alții consideră că „trans” și-ar face treaba fără simbolul atașat, care ridică dificultăţi de pronunție.

Includerea în OED este o formă de recunoaștere. Tipic, lexicografii definesc numai termeni despre care se consideră că au puterea de a dăinui. Termenul „trans*” a intrat în uz prin 2000 și popularitatea sa a sporit și s-a diminuat de-a lungul timpului. O categorie de persoane îl consideră inducător în eroare sau de domeniului trecutului și trec mai departe de el, dar alții îl îmbrățișează deoarece descrie o noțiune greu de clasificat, un descriptor de gen neutru la fel ca „Mx.” și „Latinx”.

Alți termeni definiți de OED:

  • asexual: fără sentimente sau asocieri sexuale;
  • ambisexual: un termen mai puțin folosit, dar a crescut în popularitate ca un termen pentru persoane care sunt bisexuale sau androgine;
  • bi-gender: denotă sau se referă la o persoană al cărui simț de identitate personală include două genuri.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro