30 apr.

Noi termeni adăugaţi în dicţionarul Merriam-Webster

„Swole”, „bug-out bag”, „go-cup” și „omnicide” sunt doar câțiva dintre cei 640 termeni adăugați în dicționar. Decizia de a alege termenii adecvați este un proces dificil, în care sunt implicați zeci de lexicografi care se află la sediul companiei din Springfield, Massachusetts. Aceștia monitorizează ziare, reviste, jurnale academice, cărți și chiar scenarii de film sau televiziune până când detectează o utilizare suficient de frecventă.

Termenii sunt mai întâi adăugați în varianta online a dicționarului, înainte ca o parte din ei să fie introduși în populara versiune tipărită a Collegiate Dictionary, care a vândut mai bine de 50 de milioane de exemplare din 1898 încoace, făcându-l “cea mai bine vândută carte cartonată după Biblie”.

Ultimele adăugiri includ în mare parte termeni noi, sau expresii, dar și termeni vechi cu sensuri sau explicații noi. De exemplu, “unplug” – înseamnă să scoți un cablu dintr-o priză, dar acum are și un sens mai metaforic, adică a se deconecta de la reţelele sociale.

Desigur, “snowflake” (“fulg de nea”) rămâne un cristal frumos de ghiață care plutește din cer în timpul iernii, dar acum are şi un sens de obicei discreditant – “o persoană care este extrem de sensibilă”.

Unii termeni sunt cunoscuți de zeci de ani, dar sunt incluși în dicționar abia acum, datorită folosirii din ce în ce mai mari.

“Omnicide”, care înseamnă “distrugerea a tot ce înseamnă viață”, datează de pe vremea Războiului Rece și a fost folosit cu referire la amenințarea anihilării nucleare, însă mai târziu a fost folosit pentru a defini riscul altor dezastre produse de oameni, în primul rând a schimbărilor climatice.

Cultura populară – filme, televiziune și sport – e o sursă comună de cuvinte noi, cum ar fi “buzzy”, adjectiv care înseamnă a crea vâlvă, cum ar fi “buzzy new movie.”

Mai este și „EGOT”, substantiv care se referă la un artist care a câștigat un premiu Emmy, un Grammy, un Oscar și un Tony. Audrey Hepburn, Marvin Hamlisch, Mel Brooks, Rita Moreno, John Legend și Whoopi Goldberg se află în grupul de elite.

“Stan”, celebrul titlu al unui cântec de Eminem, desemnează “un fan extrem sau excesiv de entuziast sau devotat” şi poate fi găsit în versiunea online a dicționarului Merriam-Webster.

“Swole” e un termen folosit deseori pentru a descrie persoane care au mușchi mari, “extrem de musculos” sau “având un fizic dezvoltat de exercițiile de bodybuilding”.

“Bottle episode” este un episod produs fără bani mulți dintr-un serial de televiziune, care se desfășoară tipic într-un singur cadru.

“Gender nonconforming” se referă la cei care își definesc sexul fără să fie conținut în norme. “Top surgery” și “bottom surgery” au fost și ele incluse în listă și definesc tipuri de proceduri chirurgicale prin care persoanele pot trece ca să-și sublinieze sexul.

În urma descoperirilor din știință, mulți termeni provin din domeniile tehnologiei și medicinei. În era internetului, când uneori e dificil să ne dăm seama dacă cantitatea imensă de informației este corectă sau nu, dicționarul e o piatră de temelie.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro