06 nov.

Merriam Webster prezintă cuvintele apărute în fiecare an

Merriam-Webster oferă utilizatorilor încă o cale prin care să realizeze cât de mult au îmbătrânit. Printr-o facilitate online, aceștia „călătoresc în timp„. Prin introducerea anului în care utilizatorul s-a născut, dicționarul afișează toți termenii care au fost folosiți pentru prima oară într-o publicație din acel an.

Toate cuvintele introduse în dicționar au note prin care sunt identificate originile lor. Mulți termeni din dicționar datează de pe vremea limbii engleze vechi sau celei vorbite în vremea cuceririi normande. Însă acum ne aflăm în epoca limbii engleze, moderne care începe din anul 1500. Și mulțumită motorului de căutare în timp al dicționarului Merriam-Webster, se poate identifica evoluția exactă a limbii an de an.

Este amuzant să observăm ce termen a mai apărut în limba engleză în anul în care ne-am născut – de exemplu „bestie” în 1991, alături de „crowd-surf”, „3D-printer” și „Arnold Palmer”. La cotitura secolului al XX-lea cuvinte ca „tote bag”, „never-never land” și „milk chocolate” au fost adăugate în dicționar. Dacă ne mutăm în 1950, intră în discuție „Big Brotherism”, „mug shot” și „multimedia”. În 2001 au fost adăugate cuvintele „bromance”, „cornhole” și „twerking”.

Expresia „elephant in the room” a apărut prima oară în 1985, însă ne-am putea închipui că o zicală atât uzuală ar fi fost popularizată de pe vremea erei coloniale, când Coroana britanică domnea în India și elefanții erau mult mai obișnuiți acolo decât în Anglia. Însă consultând înregistrările Merriam-Webster, expresia a apărut în format tipărit pentru prima oară doar cu 33 de ani în urmă.

„Yours truly” s-a născut în 1977, an în care multe expresii uzuale din sfera tehnologiei din ziua de azi au fost folosite pentru prima oară, dintre care „optical disk”, „Moore’s Law”, „karaoke” și „text message”. Chiar și termenul „techy” a apărut de sub tipar prima oară cu doar 41 ani în urmă, coincizând cu nașterea primelor computere personale.

Utilizatorii pot alege câte un an tocmai până în secolul al XIII-lea și mai în urmă.

Ceva surprize legate de anul în care v-ați născut? Sau expresii care vă fac să vă simțiți mai în vârstă decât credeați că sunteți? Împărtășiți-le cu ceilalți!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro