22 dec.

Merriam-Webster a ales „-ism” drept cuvântul anului 2015

Merriam-Webster a ales un sufix mic, dar puternic, drept cuvântul anului: -ism. Dar nu orice „-ism”, ci sufixul termenilor cei mai căutaţi în dicţionarul online al companiei din 2015 şi anume, „socialism”, „fascism”, „racism”, „feminism”, „comunism”, „capitalism” şi „terrorism”.

„Am avut mulţi termeni în minte anul acesta,” a spus Peter Sokolowski, editorul companiei cu sediul în Springfield, Massachusetts. „E un an serios. Aceştia sunt termeni care desemnează idei şi acţiuni. Ne educăm singuri.”

Merriam-Webster urmăreşte ştirile respective care au legătură cu evenimentele din viaţa reală şi la care fac trimiteri prin accesarea unui cuvânt din dicţionar. Iar cercetătorii filtrează datele după termenii comuni accesaţi an după an atunci când îşi întocmesc topurile anuale de preferinţe.

Prin accesarea cuvântului „fascism” se face corespondenţa cu un videoclip apărut în noiembrie care înfăţişează un ofiţer de poliţie alb împuşcând un adolescent de culoare în Chicago şi acuzaţiile de crimă care au urmat. Merriam-Webster a văzut şi o corelaţie puternică în traficul intens de pe site-ul său legat de „fascism”/„fascist” şi campania prezidenţială a republicanului Donald Trump, inclusiv semnalări despre retorica sa anti-islamică. „Termenii terminaţi în ’-ism’ se ciocnesc şi îşi atrag reciproc popularitatea,” a adăugat Sokolowski.

De-a lungul acestui an termenul „fascism” a fost frecvent căutat în dicţionar, însă după focurile de armă din biserica din Carolina de Sud şi cele din mijlocul protestelor de la Universitatea Missouri, căutările au avut două vârfuri remarcabile.

Sokolowski, de formaţie lexicograf, a spus că termenul „feminism” a atins un vârf al căutărilor în aprilie şi a corespuns cu veştile despre o elevă de ciclu secundar al unei şcoli din Ohio care a purtat un tricou cu termenul imprimat pe el într-o fotografie a şcolii pe care administraţia a adăugat o etichetă neagră. Şcoala şi-a cerut scuze apoi.

Ştirile despre Caitlyn Jenner, Amy Schumer şi Hillary Clinton au inclus discuţii despre feminism, ca şi cronicile despre filmul „Mad Max: Fury Road” şi despre vizionările anticipate ale „Star Wars: The Force Awakens.”

În plus, discursul Emmei Watson din 2014 de la sediul Naţiunilor Unite a apărut din nou de două ori în ştirile din acest an; prima oară inspirând-o pe câştigătoarea premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, care s-a autointitulat o feministă într-un video devenit viral, iar apoi când s-a aflat că lui Watson i s-a cerut să nu folosească termenul deloc în discursul său, povesteşte Sokolowski.

Cuvântul „socialism” trebuie să-i mulţumească lui Bernie Sanders pentru popularitatea sa.

„Vârfurile au fost asociate cu faptul că avem un candidat la preşedenţie care se identifică drept democratic-socialist,” a spus Sokolowski. „Am observat că deşi termenul „socialism” s-a aflat în topul celor 10 cuvinte căutate în dicţionar din toată istoria site-ului, şi-a mărit popularitatea la sfârşitul lui iulie când Bernie Sanders şi-a organizat un turneu în mai multe oraşe prin intermediul mediilor sociale şi a atras cam 100.000 de oameni din 3.000 de comunităţi sau mai bine din toată ţara.”

În octombrie căutările după „socialism” au înregistrat iarăşi un vârf în timpul primelor dezbateri ale Partidului Democrat la care au participat Sanders şi Clinton.

John Morse, preşedinte şi editor al Merriam-Webster, a declarat că „socialism” a dus la alegerea lui „-ism” după ce a apărut foarte frecvent în 2012, însă compania s-a decis să aleagă sufixul drept cuvântul anului „deoarece era imposibil să nu observăm o poveste mai mare care ne privea fix în faţă şi anume, abundenţa termenilor terminaţi în „-ism” din ce în ce mai des căutaţi în dicţionar.”

Alţi termeni terminaţi în „-ism” în mişcare la Merriam-Webster.com anul acesta au fost „profesionalism”, „masochism”, „federalism”, „pragmatism”, „existenţialism”, „hedonism” şi „marxism”.

Termenii care, de asemenea, au trimis oamenii la dicţionarul site-ului includ „marriage”, „hypocrite”, „respect”, „inspiration” şi „minion”. Compania nu a dat publicităţii numărul brut de căutări.

Aceasta nu este prima oară când un termen terminat în „-ism” primeştea onoarea de a fi ales cuvântul anului: „capitalism” şi „socialism” şi-au împărţit-o în 2012.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro