12 dec.

Kwaussie – cuvântul anului 2017 în Australia

Australian Dictionary Centre a declarat „kwaussie” cuvântul anului. Acesta înseamnă persoană care are dublă cetățenie, australiană și neo-zeelandeză, un neo-zeelandez care trăiește în Australia sau o persoană cu descendență din Australia și Noua Zeelandă, fiind hibrid între termenii „Kiwi” și „Aussie”.

Directorul Centrului, Amanda Laugesen, a declarat că au ales „kwaussie” pentru influența pe care criza cetățeniei o are asupra peisajului politic, cultural și social al Australiei în 2017.

Fostul senator al verzilor, Scott Ludlam, a fost primul politician care a încălcat constituția după ce și-a dat seama că era cetățean al Australiei și al Noii Zeelande. Colega sa de partid, Larissa Waters, i-a urmat, apoi au venit politicieni ai partidelor Naționali, Liberal și One Nation.

Cea mai importantă victimă a crizei de cetățenie a fost liderul partidului Național, Barnaby Joyce, de asemenea un kwaussie, în octombrie fiind îndepărtat din funcția sa, dar care a fost reales în circumscripția New England.

Dr. Laugesen a declarat:

În perioada „covfefe”, „fake news” și „tweetstorms”, Australian Dictionary Centre a căutat un cuvânt al anului care este interesant atât lexical, cât și australian. „Kwaussie” a fost folosit pentru a descrie cele mai importante victime ale crizei, vicepremierul și liderul Partidului Național Barnaby Joyce. El a dezvăluit parlamentului în luna august că, în ciuda faptului că a fost născut și crescut la țara în New South Wales, are, de asemenea, descendență neo-zeelandeză.

Dr. Laugesen a mai spus:

Prima dovadă a existenței termenului „kwaussie” a fost găsită într-un articol din 2002 din Noua Zeelandă despre Russell Crowe.

Alți „kwaussies” celebri sunt: Keith Urban (steaua muzicii country s-a născut în Noua Zeelandă, dar a cunoscut succesul în Australia, pe care apoi l-a făcut răsunător în Nashville); Jane Campion (regizoarea laureată cu Oscar pentru filmul „Pianul” s-a născut în Noua Zeelandă, dar a studiat în Australia, unde a și avut succes); Barnaby Joyce (vicepremierul australian care a fost descalificat din funcție, după ce o instanță a hotărât că e cetățean neo-zeelandez după descendență); Scott Ludlam (senator australian care și-a pierdut slujba în luna iulie, după ce a dezvăluit că nu a renunțat niciodată la cetățenia neo-zeelandeză).

Alți concurenți pentru cuvântul anului au reflectat evenimentele care au conturat peisajul politic, social și cultural al națiunii:

  • makarrata: (în cultura aborigenă tradițională) un ceremonial ritual prin care se instaurează pacea după o dispută, termenul fiind sugerat ca denumire alternativă pentru procesul unui tratat de pace.
  • jumper punch: (din regulile fotbalului australian) o lovitură deghizată în smulgerea tricoului oponentului.
  • postal survey: chestionar prin poștă; cu referire la referendumul neoficial din Australia privind legalizarea căsătoriilor de același sex.
  • robodebt: referire la un scandal local în urma căruia australienii au primit credite printr-un program automat.
  • WAxit: termen pentru o propunere – care nu a primit multă atenție – prin care vestul Australiei să se separe de națiune.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro