14 nov.

„Fake news” este cuvântul anului pentru Collins Dictionary

Folosirea repetată a expresiei „fake news” („știri false”) a condus la creșterea cu 365% a utilizării acesteia faţă de 2016, determinându-i pe cei de la Collins să-l aleagă cuvântul anului dintr-o listă scurtă care a inclus „cuffing season” și o nouă definiție a termenului „unicorn”.

În vreme ce președintele american Donald Trump folosește termenul ca să atace integritatea emisiunilor de știri critice, „fake news” descrie site-urile web care caută să își maximizeze traficul de internet dându-și poveștile fictive drept știri. Collins Dictionary îl definește drept: „informații false, deseori senzaționale, deghizate sub formă de de știri”.

Helen Newstead, responsabilă de conținutul lingvistic al dicționarului, spune că expresiile cu conținut politic au înregistrat cea mai mare creștere a activității. Printre aceștia se numără „antifa” – pentru protestatarii anti-fasciști, „Corbynmania” – pentru susţinătorii liderului Partidului Laburist, și „echo chamber” – pentru felul în care utilizatorii mediilor sociale tind să citească numai opinii similare cu ale lor.

Doamna Helen Newstead spune:

Mare parte din lista asta are categoric încărcătură politică, dar cu un nou președinte al SUA și alegeri anticipate în Marea Britanie probabil că nu e o surpriză că politica continuă să electrizeze limba engleză. „Fake news”, fie că este o declarație a unui fapt sau o acuzație, nu a putut fi ratat anul acesta. A contribuit la subminarea încrederii societății în jurnalele de știri. Ținând cont de folosirea regulată de către președintele Trump, este limpede că termenul anului pentru Collins – adică „fake news” – sunt știri foarte reale.

Unul dintre cuvintele cele mai surprinzătoare din afara sferei politice este „cuffing season”, idea că vremea mai rece îi face pe oamenii singuri să reducă numărul de parteneri multipli și să aleagă o relație mai așezată.

Oamenii se descriu din ce în ce mai des ca fiind „gender fluid” când nu se identifică exclusiv cu a fi bărbat sau femeie. Popularitatea sa crescândă a fost reflectată de magazine care au creat colecții de îmbrăcăminte ce nu sunt etichetate distinct pentru „fete” sau „băieți”. Termenul „unicorn” înregistrează o renaștere ca termen pentru a descrie afaceri noi evaluate la o valoare mai mare de un miliard de dolari.

„Echo chamber”, definit ca „un mediu, mai ales în spaţiile social de pe internet, în care o opinie este probabil să fie întâmpinată cu aprobare deoarece va fi citită sau auzită numai de cei care au vederi similare”, a înregistrat un trend ascendent în folosirea sa din ultimii cinci ani, în vreme ce „antifa” a înregistrat o creștere de aproape 7000% în folosirea sa, ca urmare a confruntărilor violente dintre protestatarii anti-fasciști și extrema dreaptă, mai ales în SUA.

„Corbynmania”, cu o creștere de 310%, a fost inclus pe listă ca urmare a entuziasmului fervent pentru Jeremy Corbyn, ce a apărut prima oară în 2015, anul trecut s-a atenuat, ca să revină în forță în 2017, când liderul laburist a impresionat în campanie.

„Fidget spinner” este jucăria pe care copiii o învârt pe degete, dar este interesant și „gig economy”, definit drept „o economie în care există puțini angajați permanent și multe slujbe sunt oferite angajaților temporari sau liber profesioniștilor”.

Termenul „insta” descrie noțiunile care au legătură cu aplicația Instagram de distribuire a fotografiilor și se află, de asemenea, printre cuvintele avute în vedere Collins Dictionary.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro