24 nov.

DOOM 2: monomotor – monosemie

! monomotor, adjectiv (având la singular formă de masculin), apare într-un articol separat de substantivul neutru corespunzător; cuvântul intră în relație cu substantivul avion și are pluralul (feminin) monomotoare

* monoparental („care are un singur părinte”) este adjectiv masculin cu pluralul monoparentali și femininul monoparentală-monoparentale

* monopost este o noutate în DOOM, substantiv neutru cu pluralul monoposturi; DEX-ul îl lămurește prin „mașină de curse căreia i s-au adus îmbunătățiri majore și care nu a fost încă lansată pe pista de concurs”

! monopter (mo-nop-ter/mo-no-pter) e adjectiv masculin cu pluralul monopteri și femininul monopteră-monoptere. Din aceeași familie lexicală, DOOM consemnează și substantivul neutru *monopter, cu pluralul monoptere („edificiu circular cu acoperișul susținut pe un singur rând de coloane”).

* monosemnatism (substantiv neutru) și *monosemie (substantiv feminin) sunt termeni sinonimi („caracter al cuvintelor monosemantice – cu un singur sens”)

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro