12 mai

DOOM 2: mesapică – metalingvistică

* mesápică este numele limbii indo-europene vorbită de mesapi (locuitori ai peninsulei Salento și ai ținutului Apulia din Italia), substantiv feminin cu genitiv-dativul mesápicei

! méșter-strícă funcționează în registrul familiar, substantiv masculin cu genitiv-dativul lui méșter-strícă; termenul are și formă de plural indicată – méșter-strícă

! metabólă/metábolă e substantiv feminin cu genitiv-dativul metabólei/metábolei; forma de plural este metabóle/metábole, iar sensurile indicate de dicționare sunt două: „(în muzica elină) modificare (accidentală) a modului sau a genului” și „procedeu retoric prin care se repetă cuvintele spuse anterior, dar în altă ordine”

! metagrámă se desparte me-ta-gra-mă și este substantiv feminin cu genitiv-dativul metagrámei și pluralul metagráme; termenul se referă la „joc distractiv prin care se formează cuvinte noi înlocuind mereu câte o literă din cuvântul dat inițial”

* metalingvístic funcționează ca adjectiv, masculin cu pluralul metalingvístici și femininul metalingvístică-metalingvístice. Termenul face parte din familia lexicală a substantivului *metalingvístică, feminin cu genitiv-dativul metalingvísticii („ramură a lingvisticii care studiază limbajul lingvistic”)

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro