09 ian.

DOOM 2: humorescă – hybris

! humorescă este un substantiv feminin care, în noul DOOM, primeşte pentru genitiv-dativ forma humoreştii şi pentru plural – humoreşti; termenul denumeşte o compoziţie instrumentală de mici dimensiuni, având caracter sprinten şi glumeţ

! humus apare ca substantiv neutru ce are acum şi formă articulată – humusul („amestec de substanţe organice amorfe aflat în sol, care îi condiţionează fertilitatea şi care este rezultat din transformarea materialului vegetal sub acţiunea microorganismelor”)

! hurmuzul-pământului e un compus, substantiv masculin, pentru care apar două precizări suplimentare: este nume de plantă, aceasta fiind forma articulată

! huţulca, substantiv feminin articulat, este numele unui dans popular românesc; forma nearticulată este huţulcă, iar genitiv-dativul este huţulcii. Probabil din aceeaşi familie, !huţulinca (dans) suferă modificări asemănătoare: se precizează forma nearticulată – huţulincă şi genitiv-dativul – huţulincii.

* hybris vine din limba greacă şi este substantiv neutru; pronunţia recomandată pentru y este ü/i, iar despărţirea în silabe se face hy-bris; în tragedia antică, termenul se referea la „mândria nemăsurată a unui individ, supraapreciere a forțelor și libertății sale în confruntarea cu destinul”

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro