31 mai

DOOM 2: etnocentrism – euro

* etnocentrism este substantiv neutru; din DEX aflăm că înseamnă „tendinţă de a judeca valorile altor culturi în raport cu propria cultură, considerată unic criteriu de apreciere a adevăratelor valori”

* etruscă se numeşte limba etruscilor; substantivul feminin se desparte e-trus-că şi are genitiv-dativul etruscei. Această familie lexicală primeşte în plus substantivul masculin *etruscolog – cu pluralul etruscologi, dar şi substantivul feminin *etruscologie – cu genitiv-dativul unei etruscologii/etruscologiei.

* eu apare cu o a doua accepţie; termenul este un concept filosofic care diferă de pronumele personal prin pronunţie – eu (≠ ieu), dar şi prin valoarea morfologică – este substantiv neutru articulat eul

* Eurasia acceptă două despărţiri corecte în silabe – E-u-ra-si-a/E-ur-a-si-a; este substantiv propriu feminin cu genitiv-dativul Eurasiei. Despărţirea în silabe se modifică, după aceleaşi reguli, şi pentru adjectivul !eurasiane-u-ra-si-an/e-ur-a-si-an.

* euro se desparte e-u-ro, este substantiv masculin cu pluralul euro; abrevierea aceste monede este EUR, iar simbolul este

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro