24 mart.

Direcţia Generală Traduceri şi mediul profesional şi academic

Asociaţia Traducătorilor din România şi Masteratul de Traductologie-Terminologie din cadrul Catedrei de Limbi Moderne Aplicate, Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca îi invită pe cei interesaţi la seminarul cu tema „Direcţia Generală Traduceri şi mediul profesional şi academic”, programat pentru 28 martie 2009 la Cluj-Napoca, în incinta Facultăţii de Litere.

Seminarul, rod al colaborării dintre cele două instituţii şi plasat sub egida aniversării a 5 ani de activitate a Asociaţiei Traducătorilor din România, îşi propune să informeze mediul profesional şi pe cel academic despre Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene şi să dezbată subiectele de interes pentru traducători şi cadrele didactice care formează traducători în România.

Evenimentul este gratuit pentru membrii ATR, precum şi pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre universitare. Pauzele sunt oferite de Asociaţia Traducătorilor din România. Pe durata evenimentului, participanţii pot achiziţiona exemplare din standardul SR EN 15038 „Servicii de traducere. Cerinţe pentru prestarea serviciului” la preţul subvenţionat de ATR, 29 RON.

Locurile sunt limitate şi se ocupă în ordinea înscrierilor.

Vor susţine prezentări:
– Mariano Martín Rodríguez, traducător la Direcţia Generală Traduceri (Bruxelles)
– Cristiana Cobliş, MATR, preşedinte al ATR, membru în Consiliul Director al FIT Europe, Centrul Regional European al FIT
– Conf. dr. Anca Greere, MATR, director al programului de Masterat European de Traductologie-Terminologie, Catedra de Limbi Moderne Aplicate a Facultăţii de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

9.15 – 9.30 – Înregistrarea participanţilor
9.30-09.45 – Mesaj de bun venit –Cristiana Cobliş
9.45 -10.00 – Prezentarea activităţii ATR
10.00-11.30 – Prezentarea standardului SR EN 15038 „Servicii de traducere”– Cristiana Cobliş (ATR), Anca Greere (LMA)
11.30-12.00 – Pauză oferită de ATR
12.00-13.30 – DGT şi mediul profesional- partea I – Mariano Martín Rodríguez (DGT)
13.30-14.00 – Pauză oferită de ATR
14.00-15.30 – DGT şi mediul profesional- partea II – Mariano Martín Rodríguez (DGT)
15.30-16.00 – Pauză oferită de ATR
16.00-17.30 – DGT şi mediul academic – Mariano Martín Rodríguez (DGT)

Seminarul „Direcţia Generală Traduceri şi mediul profesional şi academic” îşi propune să informeze mediul profesional şi academic despre Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene şi să dezbată subiectele de interes pentru traducători şi cadrele didactice care formează traducători în România. Dezbaterile se vor desfăşura în limba română.

Tematica:
* Prezentare a activităţii Asociaţiei Traducătorilor din România: viziune, misiune, obiective la împlinirea a 5 ani de activitate
* Prezentarea standardului SR EN 15038 „Servicii de traducere. Cerinţe pentru prestarea serviciului”
* Relevanţa şi impactul standardului SR EN 15038 asupra formării traducătorilor în învăţământului superior
* Prezentarea Direcţiei Generale Traduceri din cadrul Comisiei Europene
o Proceduri de recrutare (inclusiv freelance)
o Instrumente pentru traducere (baze terminologice, IT etc.)
* Politica europeană în materie de multilingvism
o Visiting Translator Scheme (VTS), prin care traducătorii din DGT lucrează până la 6 săptămâni la o instituţie academică din orice stat membru.
o European Master’s in Translation (EMT)

Activităţi de networking (opţionale):
Cina de networking – 28 martie, între orele 19.00 şi 21.00. O ocazie ideală de a întâlni sau reîntâlni colegi, de a stabili contacte, de a face schimb de opinii şi experienţe într-o atmosferă plăcută şi destinsă. Locul va fi anunţat ulterior.

Evenimentul este gratuit pentru membrii ATR, membrii asociaţiilor membre FIT, studenţi, masteranzi, doctoranzi (la prezentarea carnetului de student), cadre didactice universitare. Pentru participanţii care nu se încadrează într-una dintre aceste categorii, se percepe o taxă de 50 RON, care poate fi achitată în numerar la înscriere.

Înscrierea se poate face prin e-mail sau fax, pe baza formularului de înscriere de mai jos. Data limită pentru înscriere: 27 martie, ora 18.00.

Pentru înscrierea la evenimente, trebuie transmise următoarele date:
Nume:
Prenume:
Membru ATR: Da/Nu/aderare ATR
Student, cadru universitar: Da/Nu
Cină de networking, 28 martie (opţional): Da/Nu
Localitate:
E-mail:
Telefon:
Înscrierile se trimit la adresa info@atr.org.ro sau la numărul de fax 0264-596125.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro