24 feb.

Dicţionarul Princeton de Budism a câştigat medalia Dartmouth în 2015

Medalia Dartmouth a fost înfiinţată în 1974 şi onorează naşterea unor lucrări de referinţă de o calitate şi semnificaţie remarcabilă, incluzând, fără a se limita la: scriere, compilare, editare sau publicarea cărţilor, inclusiv în format electronic. Premiul se acordă lucrărilor care au fost publicate sau disponibile pentru prima oară în timpul anului calendaristic care precede prezentarea premiului.

Dicţionarul Princeton de Budism, o lucrare de 1,2 milioane de cuvinte, care prezintă 5000 de termeni şi referinţe în 14 limbi în total, nu a putut trece neobservat de către experţii bibliotecari din Reference and User Services Association (RUSA), divizie a ALA care oferă anual un premiu autorilor lucrărilor de referinţă de „o calitate şi o semnificaţie ieşite din comun”.

Lucrarea, care este rezultatul efortului de un deceniu al lui Robert E. Buswell şi Donald S. Lopez Jr, se spune că este cel mai cuprinzător dicţionar de Budism şi o autoritate în domeniu a limbii engleze. Aclamat ca „o adevărată capodoperă – erudită, dar totuşi accesibilă, exhaustivă, dar totuşi folositoare” de către comitetul ALA, unul dintre ziarişti a spus: „Dacă ar fi să delegăm termenul ’elegant’ unei lucrări de referinţă, atunci acest dicţionar şi-l merită.”

Citând o cronică a Lion’s Roar, dicţionarul „pune la dispoziţie o paletă cuprinzătoare a unei game largi de idei, figuri, obiecte şi locuri budiste cum nu a făcut-o niciun dicţionar, ţintind cele şase limbi canonice majore – sanskrită, pali, tibetană, chineză, japoneză şi coreeană – dar incluzând şi termeni şi nume proprii în birmaneză, lao, mongolă, singhaleză, thailandeză şi vietnameză vernaculară.”

Autorii Buswell şi Lopez ai lucrării de referinţă care oferă şi o definiţie concisă şi un eseu scurt asupra înţelesului şi contextului fiecărui termen îşi propun şi au speranţa că va provoca anumite concepţii occidentale preconcepute despre budism.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro