28 sept.

Dicţionar de expresii, locuţiuni şi sintagme ale limbii române

La Editura Corint, membră a Grupului Editorial Corint, în colecţia Dicţionare lingvistice, a apărut volumul „Dicţionar de expresii, locuţiuni şi sintagme ale limbii române„, de Cătălina Mărănduc. Este o lucrare însemnată, de 560 de pagini în format 17×24 cm.

Prof. univ. dr. Rodica Zafiu de la Universitatea Bucureşti spune: „Frazeologia a fost dintotdeauna o piatră de încercare pentru lexicografi: foarte importante în comunicare, multiplicând posibilităţile de expresie ale unei limbi, îmbinările stabile de cuvinte sunt mai greu de identificat şi de fixat în structura rigidă a dicţionarului. Alcătuind Dicţionarul de expresii, locuţiuni şi sintagme ale limbii române, Cătălina Mărănduc a pornit de la necesitatea de a delimita cât mai clar categoriile vizate, evitând suprapunerile şi definiţiile vagi.
Dicţionarul e alcătuit cu rigoare şi consecvenţă, informaţia necesară fiind dispusă cu abilitate, într-un mod care nu îngreunează consultarea; cititorul va găsi în fiecare familie frazeologică accentul şi statutul morfologic al cuvântului-titlu, etichetele funcţionale ale unităţilor înregistrate (expresie, locuţiune, sintagmă), indicaţii de registru (popular, familiar, argotic etc), informaţii asupra caracterului învechit sau actual, asupra frecvenţei, asupra construcţiilor sintactice (complementele verbului), informaţii esenţiale asupra relaţiilor semantice (sinonimie, antonimie).
Impresionează în această lucrare cantitatea uriaşă de material: pus la dispoziţia cititorului curios (dornic să-şi lămurească sensul unei expresii), a traducătorului (adesea dezarmat în faţa sintagmelor şi a expresiilor necuprinse în dicţionare) şi a specialistului interesat de dinamica lexicului românesc.”

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro