30 mart.

Conferinţa ConsILR-2010

În ultimii ani, interesul în lingvistica computaţională a crescut radical, atât la nivel academic, cât şi la nivel industrial, datorită evoluţiei tehnologiilor de procesare a limbajului natural, procesare a sunetului, interpretare automată a textelor, inteligenţ[ artificială etc. Dezvoltarea acestor tehnologii a dus la apariţia motoarelor de căutare pe internet, aplicaţii de recunoaştere a sunetului, aplicaţii pentru clasificarea automată a textelor, aplicaţii de traducere automată şi multe altele, care sunt folosite cu succes. De exemplu, sistemul de corectări ortografice folosite în editoarele de texte (cunoscut ca spelling-checker) este una dintre cele mai răspândite aplicaţii a lingvisticii computaţionale. Datorită acestor tehnologii, au apărut roboţii de telefon care duc conversaţii, clasificatori automatizaţi de texte, sisteme de extragere a conceptelor predominante din texte (de exemplu, identificarea automată persoanelor, oraşelor, ţărilor, organizaţiilor), web-ul semantic etc.

În această direcţie, conferinţa „ConsILR-2010, resurse lingvistice şi instrumente pentru prelucrarea limbii române”, ediţia a 6-a, reprezintă cel mai important eveniment al anului în România.

Evenimentul este organizat de către Institutul de cercetări în inteligentă artificială al Academiei Române, Facultatea de Informatică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Intelligentics, şi va avea loc la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române în perioada 6-7 mai 2010.

În România, cercetarea în NLP (natural language processing) este foarte avansată, fiind printre primele în lume.

Cei care doresc mai multe informaţii sau ar putea să sprijine organizarea conferinţei, pot scrie la adresa de e-mail marius@intelligentics.ro

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro