25 dec.

Cei 12 termeni care definesc anul 2012

Collins Dictionary a selecţionat 12 termeni, câte unul pentru fiecare lună, care şi-au jucat rolul în definirea anului 2012. Lista finală – încheiată după ce publicul şi-a trimis sugestiile – reflectă poveştile cele mai importante şi tendinţele din acest an, cu evenimente cum ar fi Jocurile Olimpice, jubileul de diamant al Reginei Angliei şi alegerile din SUA.

Editorul a declarat că nu toţi termenii vor avea longevitatea necesară pentru a fi acceptaţi în varianta tipărită a dicţionarului Collins şi a adăugat că termenii trimişi la CollinsDictionary.com arată că site-ul a devenit un forum de discuţie a noilor termeni folosiţi pentru a descrie evenimente şi tendinţe actuale.

Ian Brookes, consulting editor la Collins, a declarat: „De când am lansat opţiunea de introducere de termeni la CollinsDictionary.com, am fost uimiţi de cât de repede se formează noile tendinţe ale unei limbi. Alegerea unui singur cuvânt pentru 2012 nu s-ar fi potrivit cu ritmul în care limba noastră se schimbă, aşa că am selecţionat un cuvânt popular pentru a reprezenta fiecare lună din multitudinea celor trimişi de public.”

Cuvântul ales pentru ianuarie este „Broga”. Acesta este format din alipirea lui „bro” şi „yoga”, reprezentând o nouă formă de yoga destinată bărbaţilor.

În timpul ceremoniei premiilor Oscar din luna februarie, actriţa Angelina Jolie a pozat într-o rochie cu o tăietură adâncă pe piciorul drept, dând naştere termenului „legbomb” şi la apariţia multor imagini parodie.

Pentru luna martie a fost ales termenul „Eurogeddon”, ca rezultat al înrăutăţirii situaţiei economice din zona euro.

În luna următoare a fost publicată seria de autor „50 Shades of Grey”, aducând în conştiinţa publicului un nume nou pentru un anumit tip de ficţiune erotică – „mummy porn”.

În luna mai, Facebook şi-a lansat pe piaţă prima sa ofertă publică, preţul acţiunilor plonjând aproape imediat după ce au fost scoase pe piaţă. Evenimentul a creat termenul „zuckered”, după numele fondatorului site-ului de socializare, Mark Zuckerberg.

„Jubilympics” ne duce cu gândul la luna iunie, când Marea Britanie s-a pregătit de găzduirea Jocurilor Olimpice de la Londra şi a sărbătorit jubileul de diamant al Reginei.

Când candidatul american Mitt Romney la preşedinţia SUA a călătorit la Londra în luna iulie, criticii acestuia au etichetat vizita cu „Romneyshambles”, un cuvânt care a intrat şi el pe listă.

„Games makers”, reprezentând marea echipă de voluntari ai Olimpiadei, a fost termenul desemnat pentru luna august.

Comentariul secret al lui Romney, conformă căruia 47% dintre americani vor vota pentru Obama indiferent care ar fi situaţia, pentru că depind de guvern, a făcut din sintagma „47 per cent” o expresie cheie a alegerilor şi a intrat pe listă la luna septembrie.

Cuvântul lunii octombrie este „superstorm”, după uraganul Sandy, care a făcut ravagii în regiuni ale Caraibelor, în mijlocul Atlanticului şi în nord-estul SUA.

Cântecul de succes al muzicianului sud-corean Psy, „Gangnam Style” a fost ales termenul lunii noiembrie, luna în care a devenit cel mai vizionat videoclip pe YouTube, cu aproape un miliard de vizionări.

„Fiscal cliff” apare pe listă pentru luna decembrie, ca urmare a discuţiilor guvernului american, care trebuie să se confrunte cu o reducere acută a cheltuielilor guvernamentale şi o creştere a taxelor ce ar putea să arunce iarăşi economia în recesiune.

Fiecare termen a fost propus de către public. Unii au fost deja publicaţi, pe criterii frecvenţă, răspândire şi perioadă de utilizare. Alţii sunt candidaţi la adăugirile viitoare ale dicţionarului şi sunt în proces de verificare, ţinându-se cont de folosirea lor în continuă creştere, pe când alţii, cum ar fi „zuckered”, au fost respinşi pe baza criteriilor de incluziune ale dicţionarului.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro