06 dec.

Cambridge Dictionary desemnează „paranoid” cuvântul anului 2016

Echipa Cambridge Dictionary a ales „paranoid” („paranoic”) cuvântul anului 2016, după ce cercetătorii au examinat informaţiile a sute de milioane de căutări din dictionary.cambridge.org ca să descopere care termeni au aţâţat interesul utilizatorilor în acest an, iar acest termen s-a remarcat ca învingător detaşat.

Poate că nu este nicio surpriză că echipa Cambridge Dictionary a ales acest termen după un an cu adevărat plin de evenimente şi îngrijorător. În iunie, Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, provocând nesiguranţă în Regat şi în Europa; apoi, în noiembrie, după o campanie brutală şi fracţionară, alegătorii din SUA l-au ales pe omul de afaceri Donald Trump preşedinte, în defavoarea politicienei Hillary Clinton, într-una dintre cele mai extraordinare poveşti politice ale timpurilor moderne. La acestea se adaugă sângerosul război civil din Siria, atacurile teroriste din lume şi morţile şoc ale unor celebrităţi.

Wendalyn Nichols, manager editorial la Cambridge University Press, declară:

Ca de fiecare dată, evenimentele mondiale se reflectă în cuvintele care sunt căutate pe site-ul Cambridge Dictionary. Am descoperit o creştere de patru ori pentru termenul „paranoid” în toată lumea, sugerând că oamenii sunt mai puţin încrezători decât obişnuiau şi că omenirea ca întreg se simte mult mai nesigură decât obişnuia comparativ cu un an în urmă.

„Paranoid” nu este singurul exemplu de modul în care evenimentele din lume au influenţat vârfurile căutărilor, datele culese indicând creşteri ale interogărilor de termeni pe o temă similară: anxietate şi haos; sporirea noţiunilor de prejudecată, bigotism şi hărţuire; oamenii fiind nostalgici după timpurile percepute ca mai simple, mai liniştite şi mai fericite.

Însă nu e totul atât de negru pe cât pare: un alt cuvânt ale cărui interogări au crescut este „adorable” („adorabil”) – poate că utilizatorii Cambridge Dictionary se consolează cu videoclipuri online cu animale drăgălaşe şi încearcă să se gândească la lucruri mai fericite.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro