17 sept.

a semăna (ceva)

În limba română există două verbe a semăna, amândouă moştenite din latină – unul din seminare, altul din similare –, între formele paradigmatice ale cărora nu există nicio diferenţă. Primul dintre acestea, care se potriveşte la sezon, înseamnă „a pune sau a arunca sămânţa în pământul pregătit în prealabil, pentru a o face să încolţească şi să răsară”, sinonim în această situaţie cu a însămânţa, a planta, a pune, a (ră)sădi, poate şi a transplanta, în anumite cazuri.

Termenul are şi un sens învechit, care se referea la „a vârî în pământ”, fiind astfel sinonim cu a îngropa. Tot printr-o extindere de sens, verbul poate să însemne şi „a pune din loc în loc”, fiind echivalent cu a împrăştia, a presăra, a risipi (flori în calea cuiva, de pildă). Strâns legată de simboluri atât de evidente ale fertilităţii precum seminţele, acţiunea are, în registrul popular, o conotaţie suplimentară: „a arunca boabe de grâu sau alte cereale (ori bomboane, stafide) înspre o persoană, de Anul Nou sau la nuntă, însoţind gestul de o urare de prosperitate”.

Altfel, ţinând cont de forţa şi de puterea lor de pătrundere, ideile pot fi şi ele semănate, fie că-s bune (cunoştinţe) ori rele (intrigi). Verbul înseamnă deci şi „a face să devină cunoscut unui cerc larg de persoane” – a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, a răspândi. Dar expresiile cu acest verb sunt percepute toate în registru negativ: „a semăna zâzanie” – a învrăjbi, „a culege ce-a semănat” – a suporta consecinţele faptelor sale, iar proverbul „cine seamănă vânt culege furtună” este unul dintre cele mai semnificative avertismente din înţelepciunea populară.

Adauga un comentariu!Subscribe without commenting

Alte articole pe subiecte similare

  • a culege: Verbul a culege este unul de sezon, care se referă la răsplata pe care o ...
  • a semăna (cu): Pe lângă verbul a semăna legat de agricultură, în limba română există şi a semăna ...
  • peek, peak, pique: Chiar dacă sunt folosite corect în vorbire, cuvintele "peek", "peak" şi "pique" sunt adesea încurcate ...
  • a (se) îngropa: Verbul a (se) îngropa are două sensuri fundamentale, din care, mai apoi, derivă o serie ...
  • a încolţi: Verbul a încolţi se foloseşte, cu foarte puţine excepţii metaforice, numai la persoana a treia. ...

© 2018 blog.ro-en.ro