09 oct.

a (se) sprijini

Verbul a (se) sprijini este derivat al substantivului neutru sprijin, și are un singur sens propriu, definit în dicționare cu ajutorul lexemelor sinonime: a (se) susține, a (se) rezema, a (se) propti. Celelalte sensuri sunt figurate, plecând de la primul. Mai întâi, se referă la „a pune bază pe ceva sau a constitui temeiul a ceva; a (se) baza ori întemeia pe ceva”, dar poate avea semnificația de „a ajuta pe cineva sau ceva”, adică a ocroti, a proteja, sau „a-și da concursul la ceva”.

Există și accepții învechite ale verbului, cum e cea regională care se referă la „a ține piept unui atac”, echivalent al lui a rezista. Tot astfel, un sens arhaic al termenului era sinonim cu „a susține, a fi de părere că”, iar unul regional avea în vedere acțiunea de „a opri în loc, a apuca, a prinde”. În această ordine de idei, sinonimele sunt extrem de numeroase (pe lângă cele deja menționate) – a aciua, a ajuta, a apăra, a apuca, a asigura, a bizui, a confirma, a cuibări, a eschiva, a feri, a întâmpina, a lua, a oploși, a opri, a para, a patrona, a primi, a prinde, a pripăși, a purta, a servi, a sluji, a sta, a ține. Și nu am deloc pretenția de a fi epuizat lista…

S-ar zice, văzând numeroasele utilizări, că totul în lumea asta are nevoie de sprijin. Știu sigur că eu am, din când în când. Și, de nenumărate ori în viața asta, am fost sprijin, la rândul meu, altora. Dar, din toate experiențele trăite, cred că asta e cea mai importantă observație: nu poți să ajuți pe nimeni, dacă nu vrea să fie ajutat. Trebuie să se găsească în locul acela de grație, în care nevoia se întâlnește cu darul, altfel totul e zadarnic. Și nici cele mai bune intenții nu pot schimba asta!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) susține: Verbul a (se) susține este unul destul de des utilizat și are foarte multe sensuri, ...
  • a (se) împărtăși: Verbul a (se) împărtăși este un derivat al substantivului părtaș, cu prefixul în-, de al ...
  • a (se) proteja: Verbul a (se) proteja vine din latinescul protegere, pe filieră franceză (protéger), și are atât ...
  • a (se) ajuta: Verbul a (se) ajuta are doar trei sensuri înrudite, care au legătură cu substantivul din ...
  • a merita: Verbul a merita este un neologism venit din limba franceză – mériter (din vechiul latinesc ...

© 2024 blog.ro-en.ro