30 dec.

a (se) săvârşi

Verbul a (se) săvârşi face parte dintre acelea care mie mi se par tare frumos sunătoare. Primul lui sens, cel actual, se lămureşte prin sinonimia cu a face, a înfăptui, a îndeplini – adică „a face să aibă loc, a transforma în fapt”, având uneori şi conotaţie negativă, echivalentă cu a comite. Celelalte două sensuri ale termenului sunt considerate învechite şi regionale, însemnând – pe de o parte – „a duce ceva la bun sfârşit, a termina cu bine”, iar atunci când are valoare reflexivă chiar a muri.

Mulţimea de verbe echivalente regăsite în dicţionarele de sinonime m-a luat complet pe nepregătite; sunt multe şi extrem de variate, referindu-se la tot felul de sfârşituri şi la tot soiul de situaţii. Le înşir aici, fără a le diferenţia după semnificaţie şi înrudiri: a alcătui, a asasina, a celebra, a comite, a compune, a constitui, a deceda, a dispărea, a (se) duce, a executa, a forma, a isprăvi, a încheia, a muri, a oficia, a omorî, a pieri, a prăpădi, a realiza, a răposa, a sfârşi, a (se) stinge, a sucomba, a suprima, a termina, a ucide

Când vine vorba de săvârşiri, dintre toate cea mai frumoasă şi mai fermecată pare a fi cea a timpului. Nu ştim de unde vine el, nu ştim unde aleargă şi îi plângem uneori fuga… Mai mult, ştiinţele moderne au început să ne întrebe dacă suntem siguri că există şi dacă nu cumva ne înşelăm asupra felului în care îl percepem. Dar, dincolo de toate, atâta cât suntem, îi simţim ameninţarea, îi apreciem roadele, îi urmărim efectele (uneori devastatoare) asupra fiinţei noastre şi îi sărbătorim, din vreme în vreme, săvârşirea.

De câteva ori pe an, în zile miraculoase – ce ne poartă numele sau ne marchează aniversările, în nopţi magice – când vin moşi în caleşti trase de reni ori când se schimbă numere de ani, împreună cu rudele din sânge ori cu prietenii din suflet, alături de suflete-pereche ori în singurătatea armonioasă a sinelui, râzând sau plângând de fericire, oamenii îşi celebrează săvârşirile, nădăjduind că următoarele vor fi tot mai multe şi mai împlinite, bucurându-se de frumuseţea amintirilor şi de speranţa viitorului.

Ca de fiecare dată la săvârşirea unui an, şi azi vă urăm tuturor linişte şi bucurie sufletească! Să ne revedem cu bine anul viitor!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) sfârşi: Verbul a (se) sfârşi are o mulţime de sensuri, de la cele complet inofensive şi ...
  • a muri: Verbul de astăzi este unul pe care foarte mulţi dintre noi îl consideră extrem de ...
  • a absolvi: Verbul a absolvi are două sensuri de bază, intrate în limbă în momente diferite. Unul ...
  • a realiza: Verbul a realiza înseamnă, în primul rând, „a aduce (ceva) la îndeplinire, a face să ...
  • a conclude: Verbul a conclude vine din limba latină, de unde a ajuns și în italiană, păstrând ...

© 2024 blog.ro-en.ro