09 feb.

a (se) mărita

Verbul a (se) mărita este corespondentul pentru femei al lui a (se) însura. Ca şi pentru acesta din urmă, explicaţia restricţiilor legate de sens are logică, în momentul în care este analizată etimologia termenului, dar şi lexemele înrudite din limbile-surori – it. marito „soţ”. Verbul vine din latinescul maritare şi înseamnă „a se căsători sau a da o fată în căsătorie”.

Termenul mărit-măriţi (cu accent pe ultima silabă) poate avea şi valoare substantivală, masculin sinonim cu „soţ, mire; bărbat; ginere” – e adevărat, doar în registrul arhaic şi regional. Dacă este neutru, poate fi folosit în expresii de tipul fete de mărit („bune de măritat”) sau a-şi face de mărit („a face vrăji pentru a se mărita”).

Dintre extravanganţele termenului, se poate găsi numele plantei mărită-mă-mamă sau ruja-galbenă, cu denumirea ştiinţifică rudbeckia laciniata. Tot astfel, este foarte interesantă folosirea conotativă a verbului, care circulă în registrul familiar şi care înseamnă „a vinde cu un preţ derizoriu un lucru nefolositor sau de proastă calitate, a se descotorosi de ceva”.

Prin urmare, se poate resimţi, în sensurile ascunse ale cuvântului, atât povara pe care fetele nemăritate o reprezentau pentru părinţi – lucru firesc într-o societate în care femeile nu se puteau descurca singure din punct de vedere financiar, dar şi jalea pe care o resimţeau tinerele ce urmau să-şi schimbe statutul social, intrând într-o lume în care obligaţiile (de a aduce zestre, de a face copii, de a întreţine casa) deveneau singura lor raţiune de a exista.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a conchide: Verbul a conchide înseamnă „a termina, trăgând o concluzie, a încheia o expunere, o cercetare ...
  • a (se) însura: Verbul a (se) însura indică – numai din punctul de vedere al bărbaţilor – mariajul ...
  • Mama maternală: Am auzit recent la televizor o sintagmă care mi-a zgâriat auzul: "mama maternală". Am studiat ...
  • a semăna (cu): Pe lângă verbul a semăna legat de agricultură, în limba română există şi a semăna ...
  • a (se) conforma: Verbul de faţă se poate folosi cu valoare reflexivă – a se conforma – şi ...

© 2024 blog.ro-en.ro