16 iul.

a (se) isca

Verbul a (se) isca are o utilizare reflexivă, însemnând „a se naşte, a lua fiinţă”, sinonim cu a apărea, a se ivi, a începe, a se întâmpla, a se porni. De asemenea, are şi valoare tranzitivă, care se referă la „a face să se nască, a face să se ivească, a scoate la iveală”, sinonim cu a dezlănţui, a provoca, a stârni. Indiferent de accepţie, termenul are în vedere şi felul în care se petrece această acţiune, conotaţia sa fundamentală bazându-se pe surpriză – „pe neaşteptate, deodată, brusc”.

Prin urmare, cuvântul poate face trimitere la un element primar ce justifică, printr-o relaţie de cauzalitate, apariţia nebănuită a altora – „a avea drept efect”, situaţie în care stabileşte sinonimie cu a cauza, a pricinui, a produce, a provoca. În plus, am remarcat un sens secundar, mai rar folosit, care are în vedere faptul de „a i se năzări cuiva, a-i trece prin minte”, de la care, cel mai probabil, a apărut prin extindere de sens sinonimia cu a inventa, a născoci.

Cele mai faine „iscări” din lume sunt furtunile de vară. De nicăieri venite, când toată lumea le aşteaptă cu disperare sau, dimpotrivă, nu le mai aşteaptă nimeni, într-atât de desăvârşită şi definitivă pare a fi stăpânirea urgiei solare. Iar deznădejdea fără margini a oamenilor, secaţi de atotputernicia căldurii, îi face să accepte cu umilinţă furia dezlănţuită a naturii. Cu vântoase teribile şi păienjenişuri grozave de fulgere, cu bubuitul repetat al tunetelor şi cu ploaia (ooooo, ploaia!) ce izbăveşte furibund. Apoi totul revine, cuminte, cu faţa la soare…

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a fulgera: Verbul a fulgera vine din latina populară (fulgerare) şi are mai multe sensuri. Primul dintre ...
  • a tuna: Verbul a tuna e de sezon: ploile cu fulgere şi tunete sunt semne incontestabile ale ...
  • a tărăgăna: Verbul a tărăgăna este înrudit, din punct de vedere etimologic, cu verbul a trage, venit ...
  • a cauza: Verbul a cauza nu ridică foarte multe probleme din punct de vedere semantic. Înseamnă (banal ...
  • a înnebuni: Verbul a înnebuni înseamnă, în sensul propriu al cuvântului, „a fi atins de nebunie, de ...

© 2024 blog.ro-en.ro