11 aug.

a (se) începe

Verbul a (se) începe are două semnificaţii principale, pe baza cărora se construiesc toate celelalte sensuri ale termenului. Valoarea tranzitivă se referă la „a realiza prima parte dintr-o lucrare, dintr-o acţiune, dintr-o serie de lucrări sau de acţiuni”, dar şi „a lua, a scoate, a consuma prima porţiune din ceva”. Valoarea intrazitivă este utilizată cu referire la stări şi fenomene, însemnând „a se arăta, a se ivi, a se manifesta (cu primele semne)”, iar adăugarea nuanţei reflexive determină sinonimia cu a porni.

Există, de asemenea, o serie de expresii echivalente pe care dicţionarele le menţionează, precum a se pune să…, a fi pe cale de/să…, a prinde a/să…, a se apuca de ceva. Dintre sinonime, mai pot fi amintite verbe precum a concepe, a debuta, a inaugura, a iniţia, a întreprinde, a se naşte, a purcede. Antonimele sunt, şi ele, destul de numeroase – a continua, a înceta, a încheia, a mântui, a (se) sfârşi, a termina.

Mă gândeam deunăzi, cât de ciudat e să te trezeşti, câteodată, că trebuie să începi o nouă etapă a vieţii tale, fără să-ţi fi dat seama că sfârşitul celei anterioare era atât de aproape… Complet nepregătit, înţelegi brusc faptul că e necesar să-ţi regândeşti proiectele, să-ţi recalibrezi instrumentele, să-ţi reorganizezi eforturile, să-ţi redistribui finanţele. Aparent, nu s-a schimbat nimic în viaţa ta, pentru că tu nu aveai atenţia îndreptată într-acolo, tu îţi vedeai de ale tale, considerând că totul e sub control şi ştii exact încotro îţi fug planurile.

Şi asta se poate petrece într-un moment în care nu s-a eliberat niciun culoar din pista pe care alergi spre finiş, niciun vid nu s-a creat pe care să fie nevoie să-l umpli, niciun plan pe care-l derulai nu s-a încheiat ca să fie nevoie să-l înlocuieşti cu altceva, iar noului început ce tocmai ţi s-a dăruit trebuie să îi aloci resurse pe care nu le poţi fura altor proiecte. Interesant e că, deşi pare imposibil, le găseşti, căci te redresezi, te regândeşti pe tine, îţi reinventezi potenţialul şi îi acorzi noului început atenţia necesară, transformându-l într-o şansă.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) învinovăţi: Verbul a (se) învinovăţi nu are multe sensuri, însemnând „a (se) considera sau a (se) ...
  • a (se) sfârşi: Verbul a (se) sfârşi are o mulţime de sensuri, de la cele complet inofensive şi ...
  • a plănui: Întrucât se formează prin derivare de la substantivul plan, verbul a plănui înseamnă „a face ...
  • a contesta: Verbul a contesta face parte dintr-o categorie aparte, cea a cuvintelor pătrunse în limbă într-o ...
  • a (se) porni: Verbul a (se) porni a ajuns la noi din slava veche și are extrem de ...

© 2024 blog.ro-en.ro