21 apr.

a (se) chinui

Verbul a (se) chinui are doar două sensuri fundamentale, dar surprinzător de multe sinonime, ce au însă în vedere grade diferite de intensitate. Înseamnă, în primul rând, „a produce sau a îndura suferinţe fizice sau morale intense, a (se) supune unui chin”, pornind de la semnificaţia substantivului al cărui derivat este (cu sufixul -ui).

Pe de altă parte, forma reflexivă se poate referi şi la „a face, a depune eforturi susţinute pentru a realiza ceva, a se strădui din răsputeri”. Dar oricare i-ar fi sensul, verbul acceptă acum, conform noului DOOM, două forme pentru indicativ prezent (eu chinuiesc/chinui) şi pentru conjunctiv (el să chinuiască/chinuie).

Cum spuneam, sinonimele sunt extrem de variate: a apăsa, a (se) căzni, a (se) consuma, a durea, a (se) frământa, a (se) măcina, a (se) munci, a (se) necăji, a se nevoi, a obseda, a (se) obosi, a (se) osteni, a plictisi, a roade, a se strădui, a suferi, a (se) supăra, a (se) ticăi, a tortura, a zbuciuma. De unde reiese cam de câte (feluri de) chinuri suntem în stare…

Astăzi e – în aşezarea creştină a lucrurilor – una dintre zilele acelea binecuvântate, în care chinurile s-au sfârşit. Cel puţin prin simbolistică, dar şi prin cutuma apropierii de cei dragi, zilele Paştilor poartă în ele o linişte aparte, oricât de tulbure ne-ar fi existenţa, gândul. Chinul se estompează, se domoleşte şi, crezi sau nu în ea, Lumina se răspândeşte oriunde.

Sărbători cu lumină vă doresc! Şi rest de an fără chin…

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a obosi: Verbul a obosi presupune, în structura de adâncime, ideea depunerii unui efort care depăşeşte oarecum ...
  • DOOM 2: Chianti – a chinui: * Chianti este introdus în noul DOOM ca substantiv propriu neutru, precizând numele locului din ...
  • a durea: Verbul a durea vine din latinescul dolere și are două sensuri principale, primul dintre acestea ...
  • a răstigni: Verbul a răstigni înseamnă, în primul rând, „a ucide în chinuri pe cineva, pironindu-l cu ...
  • a pedepsi: Verbul a pedepsi apare ca un răspuns firesc la eroarea umană, cu grade diferite de ...

© 2024 blog.ro-en.ro