17 dec.

a pudrui

Verbul a pudrui este o ciudăţenie care funcţionează în registrul vechi al limbii, dar DOOM2 îl include între vorbele sale, acceptându-l alături de sinonimele lui: a prăfui, a presăra. Este, desigur, un termen ce aparţine familiei lexicale a substantivului pudră, fiind o formă arhaică a verbului a pudra, adică „a (se) da cu pudră”.

Aşa cum e lesne de intuit, operaţiunea sus-numită poate avea o utilizare medicală (a presăra un medicament sub formă de praf pe suprafaţa pielii, pentru a trata şi proteja), estetică (a se farda, pentru a înfrumuseţa, a face să capete un aspect plăcut), ori culinară (a acoperi cu un strat subţire de pulbere – făină sau zahăr).

În afară de aceste accepţii, verbul mai are una, în ton cu sezonul care tocmai a început şi cu priveliştea pe care o zăresc pe fereastră. Cum frumos zice Alecsandri prin visele lui cu sănii, „în lunca pudruită cu mănunt mărgăritar”, viaţa pare să-şi schimbe strălucirea şi savoarea în timpul nins, care aduce cu el vacanţa şi apropierea Crăciunului…

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a polei: Termenul a polei are o problemă foarte interesantă legată de semnificaţie, căci sensurile lui nu ...
  • a înflori: E, în sfârşit, vremea pentru a înflori! Este un verb de primăvară, pentru care sensul ...
  • a (se) umple: Verbul a (se) umple are o mulţime de semnificaţii, fie ele proprii, fie figurate. Sensul ...
  • a (se) îmbrăca: Prima accepţie a verbului a (se) îmbrăca se referă la „a(-şi) acoperi corpul cu veşminte”, ...
  • a lapoviţa: Verbul a lapoviţa a fost o mare surpriză pentru mine. Există, să ştiţi, atâta că ...

© 2024 blog.ro-en.ro