12 dec.

a elimina

Verbul a elimina vine dintr-un franțuzesc éliminer (cu rădăcini în mai vechiul latinesc eliminare) și are, între sinonime, pe a îndepărta, a înlătura, a exclude (dintr-o colectivitate, dintr-un tot, dintr-un ansamblu). Într-o accepție specială, se referă la „a da pe un elev afară din școală” ori a da un sportiv afară de pe teren. Un al treilea sens se referă la ieșirea substanțelor toxice din corpul uman – „a îndepărta din plămâni aerul (în procesul respirației), echivalent cu a expira.

Termenul se poate referi la substanțe, materii, alternative etc. – „a îndepărta printr-o selecție, a face să nu mai existe; a da afară, a nu admite”. Dicționarele de sinonime sunt mai darnice și înscriu foarte mulți termen în relație sinonimică: a anula, a curăța, a depărta, a evacua, a expulza, a lichida, a scoate, a suprima, a șterge, a tăia. Dintre antonime, apare a primi, l-aș mai pune și pe a accepta.

Verbul ales pentru astăzi este rezultatul felului în care am ajuns să votez la alegerile ce tocmai au avut loc. M-am informat de pe unde am găsit, am citit de pe unde am putut, am văzut toate lăturile (aruncate pe alții, evident) de prin toate părțile, am răbdat cât am răbdat… și am decis: merg prin eliminare și vedem ce rămâne.

Prin urmare, am ajuns la următoarele concluzii: ăla e plin de corupți plini de ei, ăstălaltul a făcut, nu de mult, alianțe negre – pe care nu pot să le uit, ăștia noi mi se pare că nu se adresează deloc electoratului român profund; ăștilalți sunt oamenii fostului președinte… și ăștilalți tot așa… și ăștilalți tot așa. Și tot așa. N-a mai rămas nimic. M-am repezit la independenți și am reușit să găsesc acolo ceva interesant. Numai la Camera Deputaților, pentru că la Senat au fost numai partide – deci anulat.

Și cu asta, basta. Am rezolvat-o și cu alegerile-astea!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) exclude: Verbul a (se) exclude vine din limba latină – excludere, ajuns la noi în etapa ...
  • a păți: Verbul a păți pare a veni din latinescul pati(ri) și înseamnă, mai întâi de toate, ...
  • a mieuna: Verbul a mieuna este derivat dintr-o interjecție, o onomatopee care imită strigătul pisicii. Termenul se ...
  • a steriliza: Verbul a steriliza este un neologism, vine din franceză (stériliser) și are două sensuri importante, ...
  • a respira: Verbul a respira a ajuns la noi pe filiera limbilor romanice (din franceză – respirer, ...

© 2024 blog.ro-en.ro