16 iul.

A doua ediție a Reuniunii catedrelor de română și a specialiștilor în studii românești din Germania

Institutul Cultural Român din Berlin a organizat în colaborare cu Institutul de Romanistică al Universității Heidelberg și cu Ambasada României de la Berlin cea de-a doua ediție a Reuniunii catedrelor de română și a specialiștilor în studii românești din Germania. Evenimentul a avut loc la Heidelberg, în perioada 12-14 iulie 2013.

Programul reuniunii a cuprins sesiuni plenare, conferinţe magistrale şi mese rotunde, precum şi ateliere ale grupurilor de lucru.

Au fost organizate sesiuni plenare cu conferinţe magistrale şi mese rotunde ale profesorilor germani şi români: Prof. Dr. Dr. h. c. Klaus Heitmann, Prof. Dr. Jens Lüdtke, Prof. Dr. Edgar Radtke, Prof. Dr. Thede Kahl, Dr. Edda Binder-Iijima, Prof. Dr. Liviu Papadima, Prof. Dr. Caius Dobrescu, Conf. Dr. Carmen Muşat.

De asemenea, a avut loc o prezentare a editurii Pop din Ludwigsburg, care a publicat traduceri în limba germană ale unui număr mare de scriitori români contemporani: Magda Cârneci, Aura Christi, Rodica Draghincescu, Ondine Dietz, Ioan Flora, Emilian Galaicu-Păun, Johann Lippet, Ioona Rauschan, Horst Samson, Eginald Schlattner, Dieter Schlesak, Robert Şerban etc. Cu această ocazie și ca marcare a anului Nichita Stănescu, a fost prezentată cartea „Nichita Stănescu: Elf Elegien, Nachdichtung von Dieter Schlesak. Gedichte”, apărută la editura Pop.

O componentă importantă a reuniunii a fost și lansarea cărţii „Deutsche Erzähler aus Rumänien nach 1945: eine Prosa-Anthologie/Scriitori germani din România de după 1945: o antologie de proză”, Coord. Olivia Spiridon, Curtea Veche-Bucureşti, 2012, publicată atât în germană, cât şi în română, precum și prezentarea tezei de masterat a doamnei Petronela Soltesz despre opera avangardistului român Jules Perahim.

Din programul cultural al evenimentului a făcut parte și proiecţia filmului „Niki Ardelean, colonel în rezervă” în regia lui Lucian Pintilie.

ICR Berlin îşi propune prin organizarea unor manifestări de acest tip să stimuleze dezvoltarea unei reţele profesionale şi realizarea unei platforme integrate de cooperare şi dezvoltare a studiilor româneşti din țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția) și din România. Acestea vor contribui la creşterea vizibilităţii culturii române în mediul academic şi în mediile culturale conexe, precum şi la creşterea interesului publicului tânăr, în formare, a studenţilor filologi şi umanişti pentru cultura română.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro