02 iul.

a deraia

Verbul a deraia are trei sensuri fundamentale, cele figurate construindu-se, desigur, pe baza celui propriu. Acesta din urmă se foloseşte despre vehicule, mijloacele de transport precum metroul, trenul ori tramvaiul, şi înseamnă „a ieşi, a sări de pe şine, de pe linie”.

Prima accepţie din registrul figurat vizează o formă a rătăcirii de natură lingvistică, verbală, o oarecare absenţă în logica discursului. Se referă la „a se abate de la subiect, a devia într-o discuţie”, dar şi la „a vorbi aiurea, a bate câmpii”, stabilind sinonimie cu a divaga.

Celălalt sens figurat are în vedere erori mai mari, care au cauze mai profunde şi efecte mai serioase, dincolo de vorbe şi discuţii. Face trimitere fie la comportament – „a ieşi din normal, a se purta prost, a devia de la calea cea bună”, fie la sănătatea minţii – „a pierde facultatea de a judeca normal, a-şi ieşi din minţi”, stabilind sinonimie cu a înnebuni, a se scrânti, a se sminti, a se ţicni.

În această din urmă situaţie, semnificaţia termenului pare a se apropia de dezastrul pe care îl presupun deraierile din plan concret… Cu scăparea lucrurilor de sub controlul atent al regulei şi al normalului, cu ruperea brutală de realitatea solidă a drumului şi a cursului firesc, cu desfrâul emoţiilor şi al sentimentelor imposibil de numit, catalogat ori disciplinat, cu mulţimea tumefierilor şi a rănilor şi a rupturilor şi a schilodirilor. Şi chiar a morţii, poate.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a înnebuni: Verbul a înnebuni înseamnă, în sensul propriu al cuvântului, „a fi atins de nebunie, de ...
  • a (se) înverzi: Verbul a (se) înverzi se formează de la adjectivul verde şi înseamnă, în cea mai ...
  • a conspira: Verbul a conspira are două sensuri fundamentale, unul propriu şi unul figurat. Înseamnă, mai întâi ...
  • a (se) scrânti: Verbul a (se) scrânti are două sensuri principale, dintre care unul propriu și unul figurat; ...
  • a (se) rătăci: Verbul a (se) rătăci are mai multe sensuri, diferenţiate în funcţie de valoarea activă sau ...

© 2024 blog.ro-en.ro