14 feb.

a aprecia

Verbul a aprecia are de-a face cu examinarea şi evaluarea sub raport cantitativ şi calitativ, determinând preţul şi stabilind valoarea a ceva. Sau poate fi vorba despre preţuirea calităţii umane a cuiva, sens ce presupune sinonimia cu a cinsti, a considera, a onora, a respecta, a stima. În plan mental, orice socoteală, calcul sau potrivire din ochi şi cu rapiditate, orice considerare a unei situaţii, orice judecare a valorii (a unui spectacol de teatru, de exemplu), toate determină o concluzie, poate o credinţă chiar, referitoare la calitatea lucrurilor ce ne sunt înfăţişate.

În ceea ce priveşte raporturile dintre oameni, aprecierea îmi pare o formă elevată de respect. Extrem de elevată, pentru că presupune nu doar respectul, care poate fi impus ori datorat unei poziţii considerate superioare dintr-un punct de vedere oarecare. Este însă vorba nu doar de-atât, ci şi un oarecare fairplay, o distinsă jovialitate şi un zâmbet, o luminozitate în plan relaţional, care trebuie neapărat dezvăluită celorlalţi.

Mă surprinde uneori felul în care oamenii confundă „a avea nevoie de cineva” cu „a-l aprecia pe acel cineva”, iar cei care fac cel mai des greşeala asta sunt cei care se mint, crezând că dacă sunt necesari într-un loc, înseamnă automat că prezenţa lor va fi apreciată. Nu se întâmplă mereu aşa, iar dezamăgirile pot fi dureroase.

Din punctul meu de vedere, pentru a fi considerată „apreciere”, atitudinea trebuie să aibă forma pe care cel apreciat o aşteaptă. Altfel nu se vede. Iar dacă nu se vede… poate că nu există. Şi unul dintre lucrurile pe care ni le datorăm cu adevărat în viaţă este să-i căutăm pe cei care ne apreciază cum se cuvine. Cum ni se cuvine.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a respecta: Verbul a respecta vine din limba franceză şi este folosit, în general, în situaţii care ...
  • say, tell: Deşi sunt asemănătoare ca semnificaţie, verbele "say" şi "tell" nu se folosesc identic, iar mulţi ...
  • a dărui: Unul dintre cele mai extraordinare lucruri de care oamenii sunt capabili este acela de a ...
  • a manipula: Verbul a manipula este sinonim cu a mânui şi a manevra. În sensul cel mai ...
  • a ameninţa: Verbul a ameninţa are sensuri multe, aşa cum se cuvine unui cuvânt serios, rămas pe-aici ...

© 2024 blog.ro-en.ro