26 apr.

10 termeni inventaţi de Prince

Prince a fost un compozitor talentat şi un muzician de geniu, capabil să penduleze de la vulgar la sublim, de la politic la joacă, pe parcursul unui album întreg. Joni Mitchell, interpreta cântecului „Big Yellow Taxi” a avut o influenţă importantă asupra sa, fiind cea care l-a instruit cum să aducă culoare în versurile sale şi, astfel, ne bucurăm astăzi de capodopere muzicale precum „Purple Rain.”

De-a lungul carierei sale, Prince a inventat un limbaj propriu, substituind pronumele „I” cu simbolul pentru ochi („eye”) şi „you” cu „U”, dar şi dând naştere unor cuvinte stranii.

Iată câţiva termeni inediţi, care sunt asociaţi cu Prince:

  • Hundalasiliah! – versiunea funky a termenului „hallelujah”.
  • 3121 – melanj între numărul albumului, 31, şi ziua, 21, lansat în luna martie din 2016. Cu această ocazie, Prince a organizat la reşedinţa sa petreceri – petrecerile 3121 – cu prieteni şi celebrităţi, dansând pe muzica formaţiei sale până în zori de zi, acest număr reprezentând o stare de spirit: un loc primitor în care pot celebra până la răsăritul soarelui.
  • Plectrumelectrum – albumul lansat în 2014 (plectrum + electrum) cu backing-vocal format numai din cântăreţe.
  • D.M.S.R. – abrevierea unui cântec („Dance, Music, Sex, Romance”) de pe albumul 1999.
  • Superfunkycalifragisexy – termen de pe albumul nepublicat, dar piratat de foarte multe ori, „The Black Album”, care convoacă o anumită stare a minţii, o combinaţie între funky şi poftă prin consumul de sânge.
  • Lovesexy – cel de-al zecelea album artistului, a cărui copertă îl înfăţişează gol pe un pat gigantic de orhidee, a fost un răspuns artistic la „The Black Album”, a cărui lansare a fost anulată, fiind catalogat drept prea întunecat. Aşa că noul album reflectă proaspăt descoperita spiritualitate, bucurie, optimism şi iubire a cântăreţului.
  • Shockadelica – femelă mitică care apare în „Sign o’ the Times”, reprezentată pe scenă de Cat, protejata lui Prince, care întruchipează o diavoliţă geloasă.
  • Spooky Electric – un surogat al laturii întunecate a lui Prince, un diavol minuscul care îi ademeneşte pe cei damnaţi în lumea nopţilor albe şi a drogurilor.
  • Camille – unul dintre cele mai intrigante alter-egouri ale artistului, ce explorează latura feminină a acestuia.
  • The Glyph – simbolul adoptat de artist la începutul anilor ’90, referindu-se la acesta drept „simbolul iubirii”, o combinaţie între simbolurile masculin şi feminin.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro